Hírek

2024 trendjei az autófényezésben

2024-ben az autófényezés terén számos izgalmas trend és fejlesztés várható. De ezek közül melyek lesznek meghatározók? A modern festékek, a digitalizáció, a fényezőkamra modernizációja, az innovatív szellőztetési koncepciók alkalmazása, vagy az új rendszerirányító szoftverek használata, esetleg a fényező robotok integrálása? A szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy a fényező műhelyek hatékonyságának növelése érdekében összehangolt intézkedésekre van szükség. De mivel minden műhely más és más, ezért az egyénre szabott megoldások kombinációjának alkalmazása nagyon fontos.

2024-ben is meghatározó lesz a környezetbarát festékek és bevonatok alkalmazása

Manapság a vízbázisú festékek használata a legelterjedtebb. De azért folyamatos a fejlesztés abba az irányba is, hogy a gyártók még hatékonyabb festékeket, lakkokat dolgoznak ki. Például a kukoricakeményítőből készült új autófesték a karcok ellen nagyon hatékony: molekuláinak speciális elrendezése miatt az apró karcokat maga is képes kijavítani.

De térjünk vissza a vizesbázisú autófestékekre. Miért is olyan népszerűek? Mert ez a típus csak nagyon kis mennyiségű oldószert tartalmaz – vagy teljesen oldószermentes. Így a környezet védelme és a munkatársak egészsége szempontjából jobb választást jelent.  Továbbá az oldószer alapú festékekhez képest alacsonyabb szintű illékony szerves vegyületeket (Volatile Organic Compound, amelynek rövidítése a VOC) tartalmaznak, javítva a levegő minőségét és védve a műhelyben dolgozók egészségét. De meg kell említeni a költséghatékonyságot is, mivel előállításuk és felhordásuk jóval olcsóbb, mint a hagyományos festékeké.

Egyre inkább előtérbe kerül a digitális technológiák alkalmazása

Az innovatív technológiák, ezen belül is a digitalizáció alkalmazása egyre nagyobb lehetőséget kínál a műhelyek számára, hogy a fényezési folyamataikat optimalizálják. Az ilyen típusú technológiák alkalmazása segíthet a szakembereknek, hogy a fényezést még precízebben és kreatívabban tudják megtervezni, előkészíteni és kivitelezni. Mivel a hazai fényező műhelyek átlagosan 15-20 éves berendezéseket használnak, ezért a festési folyamatok modernizálása elengedhetetlen. Mert minél tovább védi a festék a felületeket a korróziótól és a kopástól, annál fenntarthatóbb az alapanyag- és az energiafelhasználás.

Ennek érdekében viszont a használt anyagok viselkedésének és mennyiségének monitorizálása, az igénybe vett energiafelhasználás mértékének folyamatos nyomon követése, az ebből eredő károsanyag-kibocsátás felülvizsgálata szükségszerű és indokolt. Viszont a digitalizáció mit sem ér, ha az egy elavult technológiára épül, ezért a fenntartható és gazdaságos fényezési folyamat kiindulópontja csak is egy összehangolt cselekvési sorozat lehet.

Az automatizált festési rendszerek alkalmazása még nagyobb piaci előnyt biztosít

Az automatizálással még gyorsabb és pontosabb festési eredmények érhetők el. Ezáltal növelhető a termelékenység és csökkenthetők a költségek. De hogyan valósítható meg mindez? Az autóiparban és számos más ipari ágazatban a robotokkal végzett automatizált festés már egy ideje a legkorszerűbb megoldások közé tartozik. Sok kis- és középvállalat ma már ipari robotokkal automatizálja a fényezési folyamatot, és ezáltal csökkentik a felhasznált festék mennyiségét, és a fényezés hibaszázalékát. A cél az, hogy a robotok által végzett fényezés magas minőségét és reprodukálhatóságát rugalmas és költséghatékony megoldással ötvözzék.

Ez az igény a porfestés alkalmazása során is egyre inkább jelen van. Ezért a gyártók kifejezetten erre az iparágra fejlesztettek ki többtengelyes ipari robotokat. De az automatizálás nyújtotta előnyökkel a vízbázisú egy- és többkomponensű festékek felhordásakor is találkozunk. Az új festékszóró pisztolyvezérlők nagyon precíz alkalmazást tesznek lehetővé. Minden festési paraméter könnyen elérhető és nagy pontossággal beállítható. Ez nagy ismétlési pontosságot és egyenletes festési eredményeket biztosít. Az új pisztolyvezérlés másik előnye a magasabb szintű vezérlőrendszerekkel való adatcsere lehetősége. De ez egy újabb modernizációs lehetőséget vetít előre. Mégpedig az adatvezérelt döntéshozatal lehetőségét.

Milyen előnyökkel jár az adatvezérelt döntéshozatal?

Amennyiben röviden és tömören szeretnénk az előnyöket megfogalmazni, akkor azt kell, hogy mondjuk: segít optimalizálni a festési folyamatot, a színek keverését és támogatja a költséghatékony működést. Ehhez a fényezőműhely különböző területein lévő érzékelőkre van szükség, amelyek által gyűjtött adatok integrálása lehetővé teszi a folyamat hatékonyabbá tételét. Ha a rendszer állapotával, folyamataival kapcsolatos lényeges információk elemzésére és ezek összekapcsolására sor kerül, akkor a fényezési folyamatok tudásalapú algoritmusok segítségével intelligenssé és önszabályozóvá is tehetők.

De akár a bevont felület minőségellenőrzésére szolgáló megoldások is integrálhatók a folyamatba, amely még tovább növeli a döntéshozatal hatékonyságát. Ez például roncsolásmentesen és érintésmentesen teszi lehetővé a rétegvastagság mérését nedves és megszilárdult festékrétegeken egyaránt. Ahhoz, hogy egy adatvezérelt műhely jöjjön létre, ismerni kell az összes lehetséges fejlesztési irányt. Ezek hatékony működését össze kell hangolni. Ennek érdekében professzionális megoldásokra van szükség.

Menedzsment szolgáltatásunk révén naprakész tudással rendelkező tanácsadók segítik a műhelyek vezetőit abban, hogy a legjobb döntéseket hozzák. Segítenek megérteni az aktuális kihívásokat és lehetőségeket, és a fényező műhely vezetőivel, munkatársaival együttműködve dolgoznak ki konkrét cselekvési terveket. Egyedi igények szerint kielemzik a vállalkozás működését, majd hatékony stratégiát dolgoznak ki, amellyel optimalizálható a műhely működése. Ezzel a szolgáltatással a fényező műhelyeket működtető vállalkozások mindig a legfrissebb iparági trendekhez igazodhatnak, amelynek hatására cégüket folyamatos növekedési pályára állíthatják.

Idén is tovább növekednek az egyedi és személyre szabott fényezési igények

"Minden vásárló úgy fényeztetheti le autóját, ahogy akarja, mindaddig, amíg az autó fekete” – mondta majdnem 100 évvel ezelőtt Henry Ford. Ezzel szemben 2024-ben az egyedi festési megoldások és személyre szabott fényezési felületek iránti kereslet növekedése töretlen. Ez az autófényező műhelyek számára miért jelent ez komoly kihívást? A szabványos folyamatsortól való bármilyen eltérés jelentős időráfordítással és a termelékenység csökkenésével jár. De mivel az autók belső és külső egyedi megjelenés iránti vágya töretlenül nő ezért hagyományos technológiával felszerelt fényező műhelyeknek folyamatosan egyensúlyozniuk kell a költséghatékonyság és az ügyfelek megtartása között. Erre a kihívásra a rugalmas, intelligensen hálózatba köthető és igény szerint skálázható folyamatmodulok alkalmasak. Ezek egyre nagyobb szerepet fognak játszani a jövőbeni fényező műhelyek kialakításában. De nemcsak ez teremti meg a lehetőséget, hogy az ilyen típusú vállalkozások megfeleljenek ennek az új kihívásnak, hanem az új technológiák alkalmazása is. Például van olyan autógyártó, amely kifejlesztett egy eljárást a festett felületek részleges mattítására. Ez azt jelenti, hogy ezzel szinte minden motívum és felirat megvalósítható.

2024-01-22 16:20:29
site by: atedin.hu e-commerce: atdshop.hu