Hírek

Környezetbarát autófényezési lehetőségek

környezetbarát autófényezés
Vannak szakemberek, akik azt vallják, hogy csak a ragyogó eredmény számít, pedig ez nem így van. Sajnos, sokan megfeledkeznek a környezetvédelem és a saját egészségük megóvásának szükségességéről. Néha a pénz hiánya, vagy csak a kényelem miatt, esetleg mert gyorsan kell az adott fényezést megcsinálni, nem helyeznek megfelelő hangsúlyt ezekre a részletekre. Pedig a környezetvédelem, klímavédelem mindannyiunk felelőssége, a vállalatoké és a magánszemélyeké egyaránt. Ezért az autófényezés területén olyan új termékek és eszközök kerültek kifejlesztésre, amelyek tervezésekor, gyártásakor a cégek a fenntarthatósági szempontokat tartották szem előtt.
Mit jelent ez pontosan? A festékgyártók például áttértek a vízbázisú festékek gyártására még azelőtt, hogy az oldószerek csökkentését a törvény előírta volna, illetve környezetkímélő autófényezési eljárásokat dolgoztak ki, amiket folyamatosan fejlesztenek.

A környezetbarát autófényező segédanyagok kiválasztásának fontossága

A karosszéria fújása előtt mindig szükséges a felületek előkezelése. Ez magában foglalja az alkatrészek tisztítását és gyakran a korrózióvédelmet szolgáló különböző rétegek kialakítását is, amelyek intenzív vízfelhasználással járnak. Ez optimális vízkezeléssel hatékonyan csökkenthető. De nézzük a részleteket.
A körülbelül tíz munka fázisból álló autófényezés négy ciklusát a csiszolás tölti ki. Az első csiszolást követi az alapozás, amely a rozsdásodás elkerülése miatt a fényezés elengedhetetlen részét képezi. Ezután száradni hagyják a felületet. Száradást követően a fényezők kitteléssel töltik ki a felületi egyenetlenségeket. A kitt száradását követően újabb csiszolás következik. A következő munkafázis az úgynevezett füllerezés, amelynek száradása után egy finomcsiszolási folyamat következik – nedves füllerek esetében erre nincs szükség – és kezdődhet a fényezés.
Ebből is látszik, hogy az az autófényező műhely, amely környezetbarát módon szeretne dolgozni, komoly hangsúlyt kell, hogy fektessen a segédanyagok kiválasztására; nem elegendő, ha csak környezetkímélő festéket használ. Ezért, ha zöld fényezési folyamatokat kívánunk kialakítani, akkor egyrészt azt is figyelembe kell vennünk, hogy fenntartható alapanyagokat alkalmazzunk, másrészt, hogy a teljes fényezés során a hulladékprobléma mértéke is megfelelő súllyal legyen kezelve.

Az autófényezés során kellő figyelmet kell fordítani a festékek, segédanyagok megfelelő tárolására

Ha a festési folyamatban használt vegyszereket, segédanyagokat, festékeket nem megfelelően tároljuk, az anyagok használhatatlanná válhatnak. Ekkor elengedhetetlen ezek megfelelő ártalmatlanítása. A gyártó által meghatározott tárolási feltételek betartásával és a lejárati idők alkalmazásával elkerülhető a felesleges pazarlás.

A fenntartható autófényezés során ügyeljünk az energiafelhasználás mértékére

A környezetbarát rendszertechnológia azt is meghatározza, hogy a festési folyamat mennyire környezetkímélő. A fényezés során eszközölt apró változtatások, mint például a szórópisztoly megfelelő irányítása, a túlszórás csökkenéséhez vagy elkerüléséhez vezethetnek. Az energiafelhasználás akkor is csökken, ha az előkészítési és festési folyamatokat a lehetőségek szerint szobahőmérsékleten végezzük. Ez csökkenti a fűtési energiaigényt és a hőmérsékletkülönbségek okozta hőveszteséget. Az alkalmazott technológiától függően az energiatakarékosság további lehetőségei közé tartozik az elszívott levegő hővisszanyerése.

Környezetbarát fényezési technológiák

A festékgyártók számos olyan berendezést is kínálnak, amelyek használata mind a fényezők, mind a természet számára előnyösek. Például az automata színkeverő szinte teljesen kiüríti a festéktartályokat, ezáltal csökken a hulladék mértéke, és az anyagköltségek egy része is megtakarítható. Ezenkívül ezek a berendezések nagy színpontossággal kevernek, így ezzel is minimalizáljuk a felesleget, a pazarlást. Ez sokkal kedvezőbb a környezetünk védelme érdekében, mint az ártalmatlanítás.
De melyik napjaink legmodernebb fényezési technológiája? A légmentes festékporlasztó, amely levegő helyett statikus elektromossággal működik. Ezzel kiváltja az autók festésénél használt hagyományos, sűrített levegős festékszórókat. Ez a modern technológia, amelyet többnyire az autógyártók használnak, több mint 95 százalékos felhordási hatékonysággal rendelkezik. A hagyományos sűrített levegős technológia ellenben csak 60-70 százalékos mutatóval bír. A festőkamrában a légmentes festékporlasztó optimalizálja a sűrített levegő kezelését, és ez akár 20 százalékkal csökkenti az anyagfelhasználást. Ezenkívül ez a technológia mérsékli a sűrített levegő és az energia felhasználását, valamint a szükséges utómunkálatokat, amelyek mind pozitív hatással vannak az üzemeltetési költségekre és természetesen a környezetre is.
A hagyományos, sűrített levegős festékszórók nagy nyomás hatására rápermetezik a festéket a karosszériára. Emiatt a festék részecskék a levegő nyomásának hatására nagy arányban visszapattannak a karosszéria felületéről és szétszóródnak. Ezzel szemben ez az innovatív technológia elektromosságot használ a festék permetezéséhez, ezért is nevezik elektrosztatikus porlasztásnak, vagyis a statikus elektromossággal feltöltött festék részecskék a jármű karosszériája felé irányítva vonják be a felületet. Ez az elektrosztatikus festés, amely nagyban csökkenti a szétszóródott festék részecskék számát, ami magasabb felhordási hatékonyságot garantál a fényező műhelyek számára.

A vizes bázisú autófestékek előnyei és tulajdonságai

Vizes bázisú festékekkel nemcsak környezetbarát módon fényezhető az autó, hanem alkalmazásukkal kiemelkedő eredményeket is elérhetünk. Pontos színkeverést, magas színstabilitást és optimális színfedést tesznek lehetővé. Legyen szó bármilyen felület festéséről, a vízbázisú festékek tökéletes megoldást kínálnak a professzionális és esztétikus végeredmény elérése érdekében, és ma már szinte az összes gyártó kínálatában megtalálhatók.Ezek a fényezési alapanyagok kiváló adottságokkal bírnak, remekül fednek, és ragyogó színekkel rendelkeznek, ezáltal lenyűgöző eredményt biztosítanak. Az elmúlt években egyre nagyobb a piaci részesedésük, mert zöldebbek és kevésbé károsak az egészségre, mint a hagyományos oldószerbázisú társaik. Ezek az alapanyagok megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek, könnyen felhordhatók, jó tapadással rendelkeznek, gyors a száradásuk és hosszú élettartam jellemzi őket. Ezenfelül magas UV-állóságot biztosítanak, és ellenállnak az az időjárás viszontagságainak, így biztosítva a hosszan tartó védelmet és fényességet.

Kukoricakeményítőből készült környezetbarát festék

Ennek a fejlesztés alatt álló festéktípusnak a titka az összetételében rejlik: a ciklodextrin az, ami kukoricakeményítőből készült festéket különlegessé teszi. A benne található apró gyűrű alakú molekulák gyöngyként vannak a mikroszkopikus műanyag szálakra felfűzve. Az így létrejövő festék hatalmas rugalmasságot biztosít. Ez miért olyan fontos? Mert a rugalmasságának köszönhetően könnyen kitölti az autó karosszériáján található karcolásokat. Alapelvét Japánban fejlesztették ki. Eddig azonban csak drága alapanyagok és mérgező oldószerek felhasználásával lehetett előállítani. A kukoricakeményítőből készült ciklodextrinek olcsók, és ezáltal megoldódni látszik az a probléma, hogy a tervezett gyártási folyamatban klímabarát termékek szerepeljenek, mindez természetesen párosul káros anyagok kibocsátásának minimalizálásával.
Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások mellett a vásárlók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóbb szemléletre. Az erőforrásokat kímélő módon alkalmazó karosszéria- és fényező műhelyek előnyt élvezhetnek azokkal szemben, ahol erre nem helyeznek megfelelő hangsúlyt. De a környezetkímélő szemlélet, a fenntartható fényezési technológiák, alapanyagok, festékek nem csak új és több ügyfelet vonzanak, hanem gazdaságilag is kifizetődik, hiszen pozitív hatással vannak a jövedelmezőségre.

2023-08-24 09:43:59
site by: atedin.hu e-commerce: atdshop.hu